top of page

Jazz Continuo - glasba Boška Petrovića

Vid Jamnik – vibrafon

 

Primož Grašič – kitara

 

Mario Mavrin – bas kitara

Zasedba Jazz Continuo nadaljuje dologoletno tradicijo tria Boška Petrovića in ostaja zvesta zvoku klasičnega tria vibrafon - kitara - bas, s katerim nas je desetletja razveseljeval velikan vibrafona in jazza. Skladbe, pisane za ta trio in skladbe, ki jih je ta zasedba preigravala na svojih koncertih, so obogatile jazz s področja nekdanje Jugoslavije, poleg tega pa so si utrle pot tudi daleč izven meja naše nekdanje skupne domovine.

 

Večer bo posvečen legendarnemu jazz glasbeniku Bošku Petroviću (1935-2011) in njegovi glasbi.

Primož Grašič
​​Primož Grašič - kitara

​​Kitarist Primož Grašič (1968) je študiral jazz kitaro na konservatoriju v Celovcu. Po študiju je postal član Greentown jazz banda, že prej pa je sodeloval s kranjskim Dixieland bandom. V letih 91-93 je bil član Ugrin-Divjak Quinteta, od leta 1992 pa redno sodeluje z Big Bandom RTV Slovenije. Bil je član Boško Petrovič All Stars Banda in Tria Boška Petroviča ter je trenutno član ansambla Ratka Divjaka, Dominik Krajnčan Quarteta, spremljevalne skupine New swing quarteta, kot studijski glasbenik pa je sodeloval na snemanjih Big Banda RTVS, revijskega ter simfoničnega orkestra RTVS, ter raznih domačih in tujih pop, jazz, funk ter soul izvajalcev.
V letih 1989 do 1998 je bil stalni član Greentown jazz banda. Od aprila 1998 je stalni član Big Banda RTV Slovenija ter Revijskega orkestra RTV Slovenija. V sodelovanju z Janezom Bončino-Benčem je kot aranžer prejel dve nagradi mednarodnih strokovnih žirij.
Leta 1995 je bil nominiran za glasbeno nagrado Zlati petelin za najboljšo priredbo tuje skladbe.
Sodeloval je tudi z orkestrom Jožeta Privška na koncertih v Portorožu in Cankarjevem domu, kot studijski glasbenik je sodeloval na snemanjih več kot šestdesetih albumov. Julija 1993 je nastopil na enem največjih jazz festivalov v Evropi, v Perrugii v Italiji. Samostojno ter kot član Greentown jazz banda in B.P.Club All Starsa je nastopal na jazzovskih festivalih v Ameriki, Kanadi, Nemčiji, Švici, Angliji, na Irskem, v Franciji, Italiji, na Nizozemskem, v Srbiji ter Makedoniji.
Oktobra 1994 je kot predstavnik Slovenije nastopil kot član EBU Big Banda v Amsterdamu pod vodstvom Jerry van Roojena in Henka Meutgeerta. Igral je z mnogimi svetovno znanimi glasbeniki:
N.H.O. Pedersen, Martin Drew, Alvin Queen, Gianni Basso, Toots Thielemans, Jimmy Woode, Clark Terry, Johnny Griffin, Duško Gojković, Steve Gut, Boško Petrović, Csaba Deseo, Jesse Davis, Bobby Durham, Massimo Farao, Curtis Fuller, Dado Moroni, Manfred Josel, Ewald Oberleitner, Tone Janša, Red Halloway, Steve Swallow, Dennis McCrell, Ed Thigpen, Ray Brown, Helen Merrill, Gary Burton, Bruce Adams, Peter Mihelich, Mark Elf, Lasse Lindgren, Petar Ugrin, Mornington Locket, David Gazarov, Richard Buckley, Ratko Divjak, Lew Solloff, Alan Skidmore, Nigel Hitchcock, George Makinto, Fritz Pauer ...
Kot član Big Banda RTV Slovenije je sodeloval z različnimi dirigenti:
Petrom Herbolzheimerjem, Herbom Pomeroyem, Jerryem van Roojeenom, Davidom Devilierejem, Walterjem Proostom, Davidom Murrayem, Mathiasom Ruegom ter gostoma Ackom van Roojenom in Mario Schneider.
Junija 1995 je bil gost jazz križarjenja na ladji AZUR pod vodstvom trobentača Clarka Terryja, z glasbeniki, kot so Ray Brown, Ed Thigpen in Curtis Fuller.
Pod imenom Primož Grašič Trio je 1995 v Zagrebu posnel CD z N.H.O. Pedersenom in M. Drewom, plošča je bila nominirana za najboljšo ploščo jazza leta 1995 na Hrvaškem. V juliju 1996 je nastopil na evropski jazzovski noči v triu z znanim basistom Stevom Swallowom in bobnarjem Dennis McCrellom. Junija 1997 je kot predstavnik Slovenije nastopil v EBU Big Bandu v Ljubljani pod vodstvom Jožeta Privška, nato pa še na jazz festivalu v triu s Stevom Swallowom in Ratkom Divjakom. Istega leta je prejel tudi dve najvišji slovenski glasbeni nagradi (Zlati Petelin 97) na področju jazza za ploščo Noč ima tisoč oči - Primož Grašič Quartet. Oktobra 1997 je za založbo JAZZETTE posnel CD s še z dvema znanima evropskima kitaristoma (Ulf Wakenius ter Phillip Chaterine) ter Pedersenom in Drewom kot ritem sekcijo. V aprilu 1998 je kot član Grašič-Ugrin Quinteta nastopil v Italiji z gostom Davidom Gazarovom, isti mesec je bil gost zagrebškega festivala, julija pa je s to zasedbo nastopil na jazzovskem festivalu v Ljubljani.
Oktobra 1998 je kot član B.P. All Stars Banda nastopil na Jazz festivalu v Corku na Irskem ter novembra v Sarajevu.
Novembra 1999 je kot član Happy Reunion Quarteta sodeloval z Fritzom Pauerjem. V januarju 1999 je sodeloval na snemanju albuma Caravan Ratka Divjaka, aprila istega leta je sodeloval na plošči Bab´n´gabn Dominika Krajnčana, v maju pa na albumu Hunski hrbti Big Banda RTV Slovenije pod vodstvom Milka Lazarja. Na jazz festivalu 1999 v Ljubljani je v okviru Big Banda nastopil pod vodstvom Marie Schneider, v avgustu pa v okviru turneje Heineken z Georgeom Makintom. V začetku oktobra 1999 je kot gost nastopil v Zagrebu v Big Bandu Damirja Dičića, konec oktobra 1999 je bil zopet gost festivala na Irskem v Corku z B.P. All Stars ter Lewom Soloffom. V marcu 2000 je sodeloval z znanima angleškima saksofonistoma, Alanom Skidmorom ter Nigelom Hitchcockom, v avgustu pa z znanim pozavnistom Hermanom Brauerjem.
Aprila 2000 je posnel ploščo z naslovom Moja želja – My Wish kot solist Big Banda ter Revijskega orkestra RTV Slovenije. V decembru 2000 je sodeloval z Mariborsko filharmonijo pod vodstvom znanega hollywoodskega dirigenta Lala Shifrina, v marcu 2001 z Johnnyjem Griffinom, julija 2001 je gostoval na Danskem na kopenhagenskem jazz festivalu, septembra 2001 pa je nastopil s Quintetom Manfreda Josela na treh koncertih v Teheranu, Iran.
Konec novembra 2001 je nastopil na jazz festivalu v Novem Sadu, v septembru 2002 pa na jazz festivalu v Makedoniji, Kumanovo. V novembru 2002 je na jazz festivalu nastopil v vlogi solista BB RTV SLO ter kot član tria Boška Petroviča. S tega nastopa je tudi CD-BP Trio. V marcu 2003 je v dveh zasedba nastopil kot gost TV Črna Gora v Podgorici, julija 2003 je bil gost Dubrovniških poletnih iger s kvartetom Rucner ter ameriškim bandeonistom Petrom Soaveom. V septembru 2003 je kot gost nastopil v enem najbolj znanih avstrijskih klubov Porgy & Bess na Dunaju, oktobra 2003 pa je pod taktirko Davida Devillieresa v Cankarjevem domu izvedel Gerschwinovo Rapsodijo v modrem v priredbi za kitaro in simfonični orkester, ki jo je leta 2005 tudi posnel. V maju 2009 je nastopil v New Yorku, v Lincoln centru z znanimi svetovnimi jazzisti - Lenny White, Buster Wiliams, George Colligan.
Primož Grašič deluje kot skladatelj, aranžer, producent ter kitarist na več kot 150-ih izdanih nosilcih zvoka ter na preko 2000-ih posnetkih doma in v tujini, v zadnjih petih letih pa kot pedagog vodi mednarodno priznani Jazz Kamp Kranj z močno zasedbo domačih in tujih profesorjev iz jazzovskih akademij in konzervatorijev iz Evrope.


http://www.primozgrasic.com/​​

​​

Mario Mavrin
Mario Mavrin - bas kitara​

Bas kitarist in kontrabasist Mario Mavrin se je že zelo zgodaj začel ukvarjati z glasbo. V nižji in srednji glasbeni šoli Vatroslava Lisinskog se je učil igranja violine. Po tem se je učil igrati tudi bobne, kontrabas in bas kitaro. Kmalu postane član orkestra Stjepana Mihaljinca. Po povratku iz Afrike, kjer je igral v orkestru Karla Metikoša, leta 1969 postane stalni zunanji sodelavec Big Band HRT pod vodstvom Miljenka Prohaske. Kot bas kitarist je igral v legendarni rock skupini Time. Leta 1970 se začne njegovo sodelovanje z Boškom Petrovićem v čigar je triu igral vse do Boškove smrti leta 2011. Med igranjem z ansambli Boška Petrovića je nastopal na renominiranih svetovnih in evropskih jazz festivalih, kjer je sodeloval z Zagrebškimi solisti, Rucner Quartetom, Petrom Soaveom, Zagrebško filharmonijo in Michelom Legrandom ter znanimi jazzisti kot so Ernie Wilkins, Art Farmer, Clark Terry, Sal Nistico, Gianni Basso, Csaba Deseo, Toots Thielemans, Philip Catherine, N.H.O. Pedersen, Alvin Queen, Martin Drew, Duško Gojković, Lew Soloff, Albert Mangelsdorff, Johnny Griffin, Helen Merrill, Kristian Schultze, Carlos Werneck, Peter Appleyard, Gary Burton, Roy Brinker in drugi. Leta 1995 je igral v triu ameriškega pianista Johna Lewisa. Bil je član ansambla Jazzbina profesorja Igorja Lešnika. Je večkratni dobitnik nagrade Status Hrvaške glasbene unije za najizjemnejšega inštrumentalista, bas kitarista. Poleg igranja se ukvarja s tonsko režijo in že leta deluje kot zunanji sodelavec tonski mojster Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Gledališča komedij in drugih.

bottom of page