E-mail:      vidjamnik(at)yahoo.com

 

Phone:     +386 40 814 678 (SI)

                  +1 (617) 840-2849 (US)

Kratka biografija
 
VIBRAFONIST / SKLADATELJ

G. Jamnik je eden izmed najbolj talentiranih mladih glasbenikov, ki sem jih spoznal v mnogih letih

- Gary Burton, vibrafonist in pedagog

Vid Jamnik je rojen leta 1993 v Slovenj Gradcu. Nižjo glasbeno šolo – smer tolkala – je končal leta 2007 na Ravnah na Koroškem pri profesorju Davorinu Jevšnikarju, dodiplomski študij pa z umetniško diplomo leta 2012 na jazz oddelku Koroškega deželnega konservatorija v Celovcu pri profesorjih Robu Bargadu in Güntherju Hofbauerju. V študijskem letu 2011/2012 je v okviru študentske izmenjave Erasmus študiral na Jazz Institutu Berlin pri profesorju Davidu Friedmanu.

 

Leta 2013 je kot zlati maturant zaključil srednješolsko izobraževanje na Gimnaziji Slovenj Gradec, leta 2018 pa Summa Cum Laude diplomiral kot študent dvojne študijske smeri – performance in jazz kompozicija – na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA). Tam se je učil od velikanov jazza, kot so Terence Blanchard, George Garzone, Ed Saindon, Kenny Werner in Ralph Peterson, po prvem semestru študija prejel njihovo »The Most Active Mallet Performer Award«, in bil dve leti zapored uvrščen na zgoščenko šolske založbe Jazz Revelation Records, ki vsako leto predstavi najboljše študentske zasedbe in kompozicije; posnetek je bil uvrščen tudi na kompilacijsko zgoščenko Jazz Slovenia 2015, ki predstavlja najboljše s slovenske jazz scene. Založbo je zastopal na festivalu Umbria Jazz v Italiji, Berklee pa na turneji po Franciji, organizirani s strani šole. Leta 2014 je s svojim dolgoletnim kvartetom izdal prvenec Last Minute! pri založbi Alessa Records.

 

Dodatno se je izobraževal pri Gary Burtonu ter na mnogih glasbenih delavnicah, ki so jih vodili priznani glasbeniki, kot so Dave Samuels, Eric Alexander, Peter Bernstein, Lewis Nash in Nebojša Jovan Živković; kot zmagovalec mednarodnega tekmovanja mladih glasbenikov Euritmia v Italiji pa je dokazal, da mu tudi klasična glasba ni tuja. S svojo zasedbo Urgent Detergent se je leta 2015 uvrstil v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem.

 

Kot gost je veliko nastopal s triom svojega mentorja, legendarnega hrvaškega vibrafonista Boška Petrovića, ter s številnimi priznanimi glasbeniki in zasedbami, kot so Jimmy Cobb, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Simone Zanchini, David Gazarov, Gianni Basso, Dusko Goykovich, Arthur Lipner in JMI Jazz World Orchestra pod vodstvom Luisa Bonille. V zadnjih letih je trikrat koncertiral na Tajvanu z zasedbo Mizform Project, ki preigrava edinstveno mešanico tradicionalne tajvanske glasbe in jazza.

 

Od leta 2007 na Ravnah soorganizira tradicionalne koncerte jazza v sklopu abonmaja Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza. Od leta 2017 je umetniški vodja pionirskega projekta Viva Jazz Forma, ki prepleta zvoke jeklenih skulptur z instrumentalno glasbo.

Vid Jamnik je Balter Mallets Artist.

Vid Jamnik
Projekti
Uradne fotografije
Vid Jamnik_Gaia Petrelli Wilmer_thumb.jp
Vid Jamnik_Gaia Petrelli Wilmer_2_thumb.
Vid Jamnik_Gaia Petrelli Wilmer_4_thumb.
Vid Jamnik_Gaia Petrelli Wilmer_1_thumb.
Vid Jamnik_Gaia Petrelli Wilmer_3_thumb.
Vid Jamnik_Gaia Petrelli Wilmer_5_thumb.