top of page

Razširjena biografija

Vid Jamnik je rojen leta 1993 v Slovenj Gradcu. Nižjo glasbeno šolo – smer tolkala – je končal leta 2007 na Ravnah na Koroškem pri profesorju Davorinu Jevšnikarju, prvi dodiplomski študij pa z umetniško diplomo leta 2012 na jazz oddelku Koroškega deželnega konservatorija v Celovcu pri profesorjih Robu Bargadu in Güntherju Hofbauerju. V študijskem letu 2011/2012 je v okviru študentske izmenjave Erasmus študiral na Jazz Institut Berlin pri profesorju Davidu Friedmanu.

 

Leta 2018 je Summa Cum Laude diplomiral kot študent dvojne študijske smeri – performance in jazz kompozicija – na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA). Tam se je učil od velikanov jazza, kot so Terence Blanchard, George Garzone, Ed Saindon, Kenny Werner in Ralph Peterson. V prvem semestru študija je prejel nagrado »The Most Active Mallet Performer Award«, in bil dve leti zapored uvrščen na zgoščenko šolske založbe Jazz Revelation Records, ki predstavlja najboljše študentske zasedbe in kompozicije. Založbo je zastopal na festivalu Umbria Jazz v Italiji, Berklee pa na turneji po Franciji. Leta 2014 je s svojim dolgoletnim kvartetom izdal prvenec Last Minute! pri založbi Alessa Records. Njegovi posnetki so bil uvrščeni na dve kompilacijski zgoščenki Jazz Slovenia (2015, 2019), ki predstavljata cvetober slovenske jazz scene.

 

Leta 2022 je magistriral na Manhattan School of Music v New Yorku (ZDA), pri profesorjih Joeu Locku, Joelu Rossu, Stefonu Harrisu, Dayni Stephensu in Miguelu Zenónu. Dodatno se je izobraževal pri Garyu Burtonu ter na mnogih glasbenih delavnicah, ki so jih vodili priznani glasbeniki, kot so Dave Samuels, Eric Alexander, Peter Bernstein, Lewis Nash in Nebojša Jovan Živković.

S svojo zasedbo Urgent Detergent se je leta 2015 uvrstil v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem, leta 2019 pa je zasedel drugo mesto na 7 Virtual Jazz Competition.

 

Kot gost je veliko nastopal s triom svojega mentorja, legendarnega hrvaškega vibrafonista Boška Petrovića, ter s številnimi priznanimi glasbeniki in zasedbami, kot so Jimmy Cobb, John Riley, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Duško Gojković in JM Jazz World Orchestra pod vodstvom Luisa Bonille. Prav tako je trikrat koncertiral na Tajvanu z zasedbo Mizform Project, ki preigrava edinstveno mešanico tradicionalne tajvanske glasbe in jazza.

 

Od leta 2007 na Ravnah soorganizira tradicionalne koncerte jazza v sklopu abonmaja Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza; od leta 2017 pa je umetniški vodja pionirskega projekta Viva Jazz Forma, ki prepleta zvoke jeklenih skulptur z instrumentalno glasbo.

 

Leta 2022 je izšel album Rajska ptica dolgoletnega dua z vokalistko Ajdo Stino Turek.

Vid Jamnik je Balter Mallets Artist.

bottom of page